Sadan holder du tænderne sunde

Tandpleje er vigtigt, men hvorfor er det egentlig det. Og hvordan passer du bedst på dine tænder? Alt dette kan du blive klogere på i denne oversigt.

Hvorfor er sunde tænder så vigtige?

Sunde tænder er ikke ren kosmetik – de kan også spare dig for en masse ubehag og penge. Caries – også kendt som huller i tænderne – går ikke nødvendigvis ondt, men ubehag kan fremprovokeres af kulde og varme samt sur eller syrlig mad. Derudover kan det være dyrt at få tandlægen til at udbedre skaderne fra caries. Derfor er en rigtig god idé at tage din tandpleje alvorligt og forebygge imod problemer med tænderne.

Hvordan opstår tandproblemer?

Tandproblemer opstår af mange årsager og de afhænger ikke altid af hvor godt du plejer tænderne. Men mange af de mest almindelige tandproblemer, som f.eks. huller i tænderne og paradentose, opstår på grund af manglende pleje. De bakterier, som findes i madrester, kan over tid ætse sig ned igennem tandens emalje og skabe et hul. Netop derfor er det så vigtigt at fjerne madrester, så de ikke får tid og mulighed for at skade dine tænder.

Husk nu tandbørsten

Tandbørsten er det vigtigste redskab til sunde tænder og derfor er det vigtigt, at du finder den rette for dig. Mange holder stadig fast i den gamle tandbørste, men el-tandbørsten er i det seneste årti blevet meget populær hos danskerne. Det er svært at give et entydigt svar på, hvad der er den bedste el-tandbørste på markedet, da folk kan have forskellige præferencer. Det er dog en god idé at gå efter i børste i god kvalitet, som den holder i lang tid. Én af fordelene ved en el-tandbørste er nemlig, at den kan børste dine tænder hurtigere end en traditionelle børste. Så når børstehovedet ikke drejer rundt, er den ikke meget værd – derfor bør du gå efter en børste med lang holdbarhed.

Tandtråd

Tandtråd er mindre brugt end tandtråd, men der er en grund til at tandlægen altid spørger, om du bruger det. Tandtråd er nemlig et effektivt våben mod beskidte og usunde tænder. Når du spiser, kan smårester sætte sig fast imellem tænder og kan være svære at fjerne. Tandtråden bruges til at fjerne de rester og forhindrer dem i at blive til mad for bakterier, som lever i din mund. Derfor bør du helt bestemt overveje at inkludere tandtråd til din tandplejerutine.

Den rette tandpasta

Det kan føles som lidt af en jungle, når man skal finde den rette tandpasta på supermarkedshylden. Ingredienser i dem kan lyde som noget volapyk, så hvordan kan man skelne den ene tandspasta fra den anden. Når du skal finde en god tandpasta, bør du kigge efter, om der er fluorid i produktet. Det er et udbredt stof, som beskytter din tandemalje imod caries og hjælper med at blege din tænder på en ufarlig måde. Om du så har brug for tandpasta med den ene eller anden smag, er fuldstændig op til dig.

Hvor ofte bør du børste tænder?

De fleste børster tænder om morgenen og aftenen. Andre børster også tænderne midt på dagen, mens andre børster dem efter hvert måltid. Der findes ikke noget rigtigt svar, men du bør som minimum børste tænder om morgenen og inden du går i seng. Hvis du har drukket sodavand eller spist slik midt på dagen, kan du fjerne de værste sukkerrester med en hurtig børstning – så får bakterierne i din mund ikke tid til at spise sukkerresterne.

Opbyg gode vaner for tandpleje

Det kan være svært at opbygge gode vaner for tandpleje – især hvis man aldrig har prøvet det før. Det ender ofte med, at du bruger tandtråd et par aftener for blot at stoppe med det igen. Hvis du vil opbygge gode vaner som du kan holde fast i, er det en god idé at starte langsomt ud. I stedet at bruge tandtråd på alle tænder, kan du starte med at rense én tand. Næste dag renser du to tænder og så videre. Det lyder skørt, men ved at kaste sig langsomt ud i en ny vane, bliver det en mere naturlig del af din tandplejerutine.

God kost fører til sunde tænder

God kost, som ikke indeholder store mængder sukker, kan hjælpe dig med at opnå en sund tandflora. Derfor bør du så vidt muligt undgå sodavand og slik. Selvfølgelig skal du også have lov til at forkæle dig selv, men for dine tænders skyld kan du med fordel begrænse forbruget til en enkelt dag om ugen. Og bøst gerne tænderne ekstra grundigt bagefter.

Kvit cigaretterne

Cigaretter er også en stor synder, når det kommer til usunde tænder. De mange skadelige stoffer i cigaretterne kan over tid nemlig farve tænderne gule og give dem et usundt udseende. Derfor bør du kvitte cigaretterne, hvis du ønsker flotte og hvide tænder.